MuMia

assalammualaikum readers n followers
maafkan pqah sebab kebelakangan nie pqah jarang update blog sebab sebok sikit dengan pelajaran, pqah harap korang paham......
mase pqah tengah blogwalking dekat blog serius pqah terjumpa satu en3 dorang yg pqah rase nak buat en3  mcm tu jugak..hehee

citer berkenanan dengan mumia yang dijumpai di bandar taizhou, mumia nie di jumpai di dalam keranda yg tertanam 2 meter dibawah permukaan jalan raya.......ahli arkeologi dari muzium taizhou yg membuka keranda itu kagum melihat keadaan mumia tu yg masih elok walaupun sudah berusia 700 tahun malah baju mumia yg menggunakan kain sutera tu masih elok n kalau nak diikutkan  kain sutera mana tahan lama kalau nak dibandingkan dengan kain kapas

oke sekarang korang bace yg blog serius nie tu pqah x taw la mcm mne nk explain dekat korang =P..hehehe
Selepas penemuan ini keluar di media massa China,ramai yang marah. Menurut mereka menggali kubur leluhur dan kemudia menggangu mayat mereka adalah sangat taboo. Ada yang menyumpah ahli arkeologi tak dapat anak lelaki! It is that serious. Orang Cina di China sangat sensitif tentang menghormati leluhur. In fact tahukah kamu walaupun makam Maharaja Qin Shi Huang Di sudah ditemui lebih 40 tahun yang lalu, ahli arkeologi China tak dibenarkan membuka makamnya. Ini adalah kerana pihak kerajaan China tak mahu menggangu makam Bapa China. Diorang masih ada superstition yang jika makam maharaja pertama China ini diganggu, ia bakal menggangu Feng Shui china. Takut Qin Shi Huang Di marah dan mengakibatkan ekonomi China merudum.

Bagi pencinta sejarah macam aku rasa marah itu ada. Aku nak tengok macam mana rupa dalam makam beliau. Patung terracotta yang ditanam dengan beliau pun dah impressive gila. Belum the main makam lagi. Kalau kamu Google Earth makam Qin Shih Huang Di, kamu akan nampak bukit besar dibelakang ruang tertanamnya patung terracotta. Itu bukan bukit. Itu piramid tanah yang menyimpan jasad maharaja. Mengikut cerita beliau ditanam dalam piramid buatan manusia. Didalam ruang makam ada miniature negara Cchina dengan sungai raksa mengalir. Can you imagine how awesome the burial chamber is? Mesti lagi AWESOME dari makam Firaun Tutankhamen. Maka aku menanti aje makam ini dibuka. Ntah bila.

nie ade gambar mumia tu korang tatap la puas-puas.. wekk..gambar dye agk mengelikan

















kalau korang nak tgk lagi gambar sila pegi ke blog serius
credit: blogserius

2 comments:

Strike rouge said...

waaa.. dasyat bbetul.. :) follow sini.. t folow balek ye :)

chocolatemylife.blogspot.com said...

@Strike rouge oke