HEY MR, BENCI KAMU!! BAB 2


BAB 2

“bang… Aniq dah sedar bang”, tangisan kegembiran terpancar pada wajah Puan Sri Belinda.


“Ya Allah, syukur Linda”, kepala Tan  Sri Syukur yg tadinya sakit kini beransur pulih setelah mendengar khabar gembira itu.

“Linda, jom kita pergi tgk Aniq”, ajak Tan Sri Syukur.

“Doktor Prakash tak benarkan kita melawat lgi bang, skrg doctor tengah check condition Aniq, Alhamdullilah bang usaha kita selama ni berjaya” ucap Puan Sri Belinda dalam sendu.

Semasa dtg melawat Aniq Rayyan dia terkejut melihat keadaan Aniq seperti hendak nazak, dia menekan butang kecemasan ditepi katil Aniq mujur doctor yg selama ini merawat anaknya pantas bertindak.

“ehh bang!, tu doctor Prakash”, panggil Puan Sri Belinda.

Bergegas Tan Sri Syukur mendapatkan Doktor anak.

“how’s my son condition?” tergesa-gesa Tan Sri Syukur bertanya, tidak sabar untuk mengetahui keadaan anaknya.

“Well Tan Sri, he’s condition more stable and you son can join Marathon soon,” gurau Doctor Prakash.

“haha.. thank you so much doctor” gembira Tan Sri Syukur mendengar kata2 doktor prakash.

“it’s okay Tan Sri, shall we go?, your son already waiting you”

Tan Sri Syukur dan isterinya pantas mengekori Doctor Prakash kerana tidak sabar untuk melihat keadaan anaknya.

…………………………………………………

“Mak Su, Aireen nk balik rumah daddy”, teringin benar dia melihat rumahnya dulu.

“tapi Aireen kan tak sihat lgi, lgipun dekat sana mana ada siapa2 yg ada cuma bibik je baik Aireen duduk sini ada jugak org yg tengok2kan Aireen”. Panjang syarahan Datin Sharifah Najla.

“Aireen nk cari memory Aireen dkt sana mana tahu Aireen boleh ingat semula lgipun aireen membesar disana”, pujuk Nur Najeeba Qaireen.

“tengoklah dulu Aireen nnt mak su bincang dgn pak su dulu ya?”. Berat hatinya mahu melepaskan Aireen pergi.

“okay mak su, tpi Aireen harap sgt Mak su dgn Pak su benarkan aireen pergi”, Nur Najeeba Qaireen berlalu dgn lemah.

hampa hatinya jika bapa dan ibu saudaranya tidak membenarkannya pergi, hidupnya dirasakan kosong setelah penyakit amnesia ini menyerang dirinya.  

……………………………………………………

Aniq Rayyan gembira melihat kelibat ibubapanya dri jauh bersama seorang doktor. Senyuman manis dilemparkan kepada kedua-dua org tuanya itu, terserlah kedua-dua belah lesung pipitnya.

“Hi, papa mama” manja Aniq Rayyan menegur ibubapanya.

Dia merupakan anak bongsu drpda 2 org beradik. Mempunyai seorg kakak perempuan yg tinggal  jauh di Paris. Disebabkan itu dia seorg yg manja dgn ibu bapanya.

“Aniq, anak mama” panggil datin Belinda dlm linangan air mata smbil memeluk erat anaknya.

“come on mama!, I don’t want to see your crying. Nothings happen to me la mama” kata Aniq rayyan sambil mengelap air mata mamanya. Manja benar dgn mamanya.

Makin kuat tangisan Datin Belinda rindu benar dia dgn telatah anaknya itu.

“sudah, sudah lah tu mamanya Aniq tu dah sihat esk lusa dah boleh lari agaknya, kan doctor”, gurau Tan Sri Syukur.

Bilik itu gamat dgn tawa Doktor Prakash dan Tan Sri Syukur, Aniq Rayyan tak kurang juga gelak tawanya. Makin panjang muncung Puan Sri Belinda.

“alah papa ni nak mengata mama, hari tu time dpt call Aniq accident bukan kemain risaunya, org ambil kunci kereta dia ambil kunci motor” kata Puan Sri Belinda smbil mengerling kearah suaminya, pautan pada tangan anaknya tetap tidak dilepaskan.

“hahaha.. yeke mama?” Tanya aniq Rayyan dgn sisa tawa yg masih ada.

Aniq Rayyan tahu kedua-dua ibubapanya amat menyayangi dirinya walaupun tingkahnya sering membuat mereka diserang migraine.

……………………………………………………….


Banglo setinggi empat di Mont Kiara dipandangnya rindu, hampir 3 bulan dia meninggalkan rumah itu. Dipandangnya sekeliling halaman rumah berbeza sekali landskap yg dilihatnya di rumah ibu saudaranya terdapat sebuah gazebo di tengah2 kolam renang. Terdapat juga taman mini milik daddynya yg suka berkebun. Dilihatnya air terjun buatan kesygan mummynya pada kolam air terjun itu terdpt spesis ikan pearl gouramy dan ikan guppy.

‘hmm… cantik’. monolog Aireen, dipandangnya lgi pohon sakura yg bnyk dihalaman rumah seoleh-oleh memagari kawasan rumahnya.

Lamunan Aireen tersentak apabila disapa seseorg

“wa duh mbak Reen kenapa enggak dibilangin pulangnya hari ini”. Kalut bibik yanti bertanya. Bibik yanti sudah 7 tahun brkerja dgn ayahnya.

“ ehh! takpe bik, aireen rindu dgn rumah nie dan rindu dgn bibik jugak”. kata aireen smbil tergelak melihat bibiknya yg kalut mengaru kepala yg bertudung itu.

‘wa duh, Datin bilangin mbak Reen amensia, kok keliatannya biasa-biasa aja’ bibik yanti bermonolog sendiri smbil mengaru kepalanya, pelik.

“bik?” panggil Aireen setelah melihat bibiknya itu mengelamun.

“ohh iaa, mbak Reen mahu bibik bantuin diangkat bagasinya?”.

“emm… boleh jugak bik, letak dlm bilik saya ya”.

“itu bisa diurusin mbak Reen”. Sambil mengambil beg dri tgn Aireen.

“eh Mbak, mahu kemana dong?”. Panggil bik yanti kuat setelah melihat Aireen menuju kearah gazebo terapung itu.

“saya nak telefon mak su!!!”, gerit aireen takut bibik tidak mendengar.

Dilihat bibik yanti hanya menganggukan kepalanya. Dia sudah berjanji akan menelefon maksunya setelah sampai dirumah, sudah besar rahmatNya apabila  paksu dgn maksu membenarkan dia tinggal disini. Banyak perkara yg boleh dia lakukan bila tinggal disini.

TO BE CONTINUED =)


P/S: scha harap korang boleh comment lepas baca e-novel nie. sebab comment korang buat scha bertambah semangat nk smbung nvel nie.. hehe ILYSM.


3 comments:

Farra DeLee said...

Ingat kan si Aniq tu meninggal...hehe, best! just kena improve susunan dah spelling..tpi sikit jer error...lain2 best...keep it up!

Anonymous said...

wah nampaknya awak ni berbakat dalam menulis novel.teruskan usaha tak sabar saya nak baca lagi episode seterusnya.kalau publish dkt alaf21 ke confirm saya beli novel ni.best la..keep it up good work! :)

scha vella said...

@fara: kalo aniq tu mennggal xjadi la citenyer..hehe. insyaAllah scha akan improve mana yg patut btw tq sbb sudi comment :)

@anon:haha malu scha nk publish novel nie dkt alaf21 btw thanks sudi comment brtmbah semangat scha nk buat nvel nie.