HEY MR, BENCI KAMU!! BAB 3



BAB 3


Aireen termenung selepas mendapat panggil drpd Teuku Zahir. Teringat dia akan kata-kata yg diterima dari tunangnya.

“hi, my beautiful fiancé”, kata Teuku Zahir.

yucks!!Aireen yg mendengar bagaikan hendak termuntah sambil membuat memek muka menyampahnya.

“baby, I miss you so much”, panggil Teuku Zahir lgi dgn suara manjanya.

“engkau nk apa lgi hah?geli aku dgr kau panggil aku baby, aku tak kenal kau dan aku tak nk kenal kau. By the way, aku nk kau putuskan pertunangan kita”, kata Aireen kasar.

Tidak larat lgi dia hendak berlakon dgn lelaki itu. Perbincangan ibubapa saudaranya dgn kedua-dua org tua lelaki itu menemui jalan buntu apabila tarikh pernikahan mereka dipercepatkan pula selama 1 bulan oleh org tua lelaki itu, dgn alasan dirinya amnesia mungkin apabila tinggal bersama lelaki itu kenangan cinta mereka dpt memulihkan dirinya. Bermakna dia hanya mempunyai 3 bulan saja lgi untuk melepaskan diri dari lelaki buaya itu.

“ Baby, I love you and we will got married soon!”, kata lelaki itu di hujung talian dgn nada tegas.

Semakin sakit hati Aireen dibuatnya.

“hey!, lelaki mcm kau tahu ke apa erti cinta, jgnkan nk bercinta nak sebut perkataan tu pun kau tak layak”, kata Aireen dgn nada sinis.

“I don’t care baby, cepat atau lambat I akan pastikan you jadi milik I, only I can touch you… hahaha” kata Teuku Zahir lgi dgn deraian tawa dgn lebih kuat.

Tanpa menunggu lama terus talian diputusan dgn perasaan geram, sakit hatinya mendengar perkataan terakhir dr lelaki itu. ‘huh! Sah jantan tu psiko, takpe Aireen kau relax nnt kau psiko la jantan tu balik’ kata Aireen untuk menenangkan dirinya.

“mbak reen”. Panggil bik yanti bila melihat anak majikannya itu mengelamun.

“oh, ada apa bik”, terbang segala peristiwa tentang Teuku Zahir yg menyakitkan hatinya.

“bik udah siapin makanannya,”.

“nanti saya turun bik, kita makan sama ya?”, ajak Aireen

“o..oh ia”, kata bik yanti smbil menganggukkan kepalanya.

Dia tahu benar sikap Aireen, yg merendah diri walaupun dia hanya org gaji tpi Aireen melayannya dgn baik begitu juga dgn org tua gadis itu.

……………………………………………………


“papa, bila Aniq boleh balik? bosan la tinggal dkt sini lama-lama”. Adu Aniq Rayyan.

Hampir 1 minggu dia terperap di sini semenjak dia sedar namun insan yg ditunggu-tunggunya tetap tidak kunjung tiba.

“hmm.., papa lebih suka Aniq tinggal dekat sini lama-lama”. Usik Tan Sri Syukur.

“sampai hati papa”, terpancar kekecewaannya mendengar kata papanya itu.

“haha.. Aniq ni papa melawak je la, anyway kenapa anak papa nie sensitive sgt, dah macam mama dah papa tgk”.

 Aniq Rayyan hanya mendiamkan diri mendengar soalan papanya. Hanya senyuman paksa sahaja di berikan kepadanya papanya.

“papa!”, panggil Aniq.

“ Dhiya ada melawat Aniq tak time Aniq terlantar dulu?”,tanya Aniq  lgi

Tan Sri Syukur sudah mengagak soalan itu akan ditanya oleh anaknya, pantas dia menyibukkan diri mengemas barang2 milik anaknya.

“Aniq, dah boleh check out hari nie, lekas la bersiap mama tengah tunggu Aniq. macam2 mama masak utk Aniq”. Kata Tan Sri Syukur smbil menyibukkan diri mengemas barang anaknya. Malas dia menjawap soalan itu, daripada berbohong lebih baik dia mendiamkan diri.

Sikap Nik Dhiya tidak disenangi dirinya dan isterinya. Dia tahu Nik Dhiya tidak ikhlas mahu mendampingi anaknya.

Aniq Rayyan mengeluh mendengar kata2 ayahnya. Dia tahu ayahnya mendengar kata-katanya tetapi entah mengapa soalan itu tidak dijawap oleh ayahnya.

………………………………………………………


Puan Sri Belinda bergegas turun ke halaman setelah melihat kereta Audi Q5 milik suaminya memasuki perkarangan rumah.

“Aniq, anak mama syukur dah balik”, sambut Puan Sri Belinda gembira sambil memeluk anaknya.

Puan Sri Belinda terus menarik tangan anaknya menuju kedalam rumah.

“hai mama, lupa pulak dkt suami mama tu tengok muka papa dah merajuk” usik Aniq lantas mengerling ke arah papanya.

Puan Sri Belinda hanya tertawa kecil mendengar usikan anaknya.

…………………………………………………………………….


Nur Najeeba Qaireen menghabiskan masanya berjalan-jalan di Pavilion hari ini. Sudah lama rasanya tidak menjejakkan kaki dimana-mana shopping complex. Sejak tinggal dgn mak sunya pergerakannya di rasakan terbatas.
Tiba-tiba Aireen tersentak apabila bahunya dicuit seseorg. Pantas dia mengalihkan pandangan.

“eh! mak su”, tersentak Aireen disapa mak sunya.

“kebetulan pulak kita jumpa dekat sini Aireen, Aireen sihat?”. Tanya mak sunya smbil memegang bahu Aireen.

“Alhamdulillah mak su, Aireen sihat. Mak su nak pergi mana lepas nie?”.

“nie lah mak su geram nie, Pak Zabo tu katanya kereta rosak. Dia suruh mak su tunggu lgi tiga jam mak su dah sakit kaki pusing shopping complex nie. Tak tahu nak shopping apa dah ingat nak balik naik teksi je lah”. Rungut mak sunya.

“oh! Ye ke, tak pe lah mak su biar Aireen yg hantar mak su balik, lgi pun Aireen nak balik jugak tadi just jalan-jalan je nak hilangkan bosan”. Pelawa Aireen

“betul ke Aireen? Kalau macam tu mak su nak call Pak Zabo bagi tahu dia tak payah jemput mak su dekat sini”, lalu mengeluarkan Iphone dri handbag Prada miliknya


……………………………………………………….


“adoii kemutnye la Lamborghini Superleggera nie, harap je kereta sport, bawa mcm siput”.bebel Aireen yg memandu Volkswagen Beetlenya.

“mak su, tengok kereta kancil depan kereta Aireen nie pun dapat potong kereta Lambo tu”. Adu Aireen melihat kereta kancil didepannya sudah pun selamat memotong, sekarang tiba pula gila Aireen untuk memotong.

“Aireen janganla potong kereta tu, depan tu byk kereta la”. Cemas  Datin Najla melihat pemanduan anak saudaranya, mcm pelesit, desisnya.

“kejap la mak su, Aireen geram dgn kereta tu kemut sgt. Siaplah pemandu tu kalau aireen dapat potong dia”. Pantang betul dia melihat orang memandu perlahan kalau tiada halangan didepan.

“piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnn”. lama Aireen membunyikan hon keretanya.

Akhir Aireen berjaya memotong kereta itu dgn selamat, semasa memotong aireen menayangkan muka marahnya smbil mengegilkan matanya kepada pemandu kereta lambo itu.

Sampai dirumah, Datin Najla menarik nafas lega. Rasanya itu kali pertama dan terakhir dia menaiki kereta anak saudara. Taubat tak mahu naik lgi, dia lebih rela menaiki bas drpd menumpang si Aireen.

“Aireen, marilah masuk minum petang” pelawa Datin Najla.

“Takpe maksu, Aireen ada hal nak buat”. Tolak Aireen lembut takut menguris hati ibu saudaranya.

“oh! Okay la kalau macam tu, jaga diri baik-baik”. Pesan Datin Najla
Aireen melambai ke arah ibu saudaranya sebelum memejut laju keretanya.

………………………………………………


Aniq Rayyan memegang dadanya, fobia. hari ini banyak sungguh hadiah yang dia dapat daripada pemandu berhemah Malaysia. Mana tidaknya hampir 5 kali dia dihon paling dia tidak boleh lupa seorang wanita yg memandu kereta kura-kura a.k.a Volkswagen Beetle berani sungguh wanita itu mengegilkan mata terhadapnya malah dihon lama. Malu sungguh dia.



 TO BE CONTINUED :)

 P/S: comment korang buat scha semangat nak sambung enovel nie <3, scha tergelak baca comment anon. dia suruh scha publish dkt alaf21.. haha... segala kritikan akan scha ambil sebagai pembakar semangat utk mnerus menghasilkan enovel ini.. im open minded ok... hehe =D

                            1:24 AM 
28/12/12

2 comments:

Farra DeLee said...

best2...rupa2 nye Si aniq yg bwk Lamborgini tu..hahahaha...crte mmg best tpi better check spelling dan better jgn guna short cut mcm Tpi, Jgn,Lgi...okey? hehe, saya pun baru belajar tpi tegur yg basic-basic aje...semoga awak berjaya ye? Fighting~~

scha vella said...

haha..dh terbiasa guna short cut tu, my sis pun tegur bnda yg sama.btw tqsm